2013. március 27., szerda

Lasagne másképp


Szerintem a lasagne az, amit mindenki többször enne, ha a tésztája más lenne. A tésztával két bajom szokott lenni. Egy doboz semmire sem elég és drága is mellé. Ha valaki nem tudja jó elkészíteni, akkor a lapok összeragadnak és egy hatalmas ragacsos izénk lesz.

Nem új keletű dolog fog következni, mert már lehetett látni máshol is. A tésztáját kiváltottam palacsintatésztával.

Nagyon látszik, hogy nem vagyok fotószseni. Bocsi
 

Amire szükség lesz

A tésztához (egy adag palacsinta esetén, ez olyan 11-12 db)
1 tojás
1 csipet só
¾ dl olaj
2 dl ásványvíz
3 dl tej
20 dkg liszt

Bolognai szószhoz
1 nagyobbacska fehér répa
2 nagyobbacska sárga répa
1 kg darált hús
1 nagyobb fej vörös hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
paradicsompüré
só, bors, majoranna
oregánó, bazsalikom, chili
vaj / olaj

Tejfölös gombaszószhoz
fél kg gomba
1 tk piros paprika
1 közepes hagyma
1 kis pohár tejföl
só, bors
vaj / olaj

Tejszínes, sajtos szósz
5 dl tejszín
só, bors
sajt (reszelt vagy tömlős)
2 kanál liszt
kis vaj



Elkészítés
Eléggé pepecs munka volt megcsinálni, de megéri.

Első lépésként el kell mondjam, én két adagnyi palacsintát sütöttem ki, biztos, ami biztos, ha marad, jó lesz lekvárosnak. A szokásos módon sütögettem. Ennek a tésztának az a varázsa, hogy elég az első palacsinta alá olajat tenni, a többi megoldja magától úgy, hogy kisül belőlük a tésztába kevert olaj.

Miközben sütögetek, előkészítem a gombát, a hagymákat, és a répákat.
Megpucolom és felvágom őket.

Egy serpenyőben olajat vagy vajat hevítek. Rádobom a hagymát, fokhagymát. Majd jöhet rá a darált hús. Megpirítom, majd amikor már a nagyja barna, megsózom, borsozom, majorannázom. Rászórom a többi fűszert, majd a paradicsomlevet. Chilit akkor használjatok, ha valaki szereti, amúgy elhagyható.
Beledobom a répákat is.
Megkóstolom, és addig fűszerezem, míg a tipikus bolognai ízt meg nem kapom.
Főzni addig főzöm, ameddig az ízek össze nem érnek.

Egy másik edényben vagy serpenyőben szintén hevítem vagy a vajat, vagy az olajat, majd rádobom a hagymát, és megpirítom. Majd a tűzről levéve rádobom a gombát, és rászórom a piros paprikát. Megkeverem, hogy ne égjen le, és felöntöm kábé 1 dl vízzel. Majd sózom és borsozom. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen olyan hosszú leve, mint amikor pörköltöt csinálunk. Belekeverem a tejfölt is, és főzzük, ameddig a gomba tökéletes nem lesz.

A tejszínt felmelegítem, vajat teszek bele és két kanál lisztet. Csomómentesre keverem. Beleteszem a sajtot is, és megsózom, megborsozom. Megvárom, míg egyszer felfut, aztán leveszem a tűzről.

Egy tepsinek az aljára vagy sütőpapírt teszek, vagy kiolajozom. Belefektetek egy sor palacsintát.
Majd jöhet a bolognai szószunk. Egyenletesen elterítjük.
Aztán letakarjuk egy sor tésztával.
Erre rátesszük a gombás szószt.
Még egy sor tészta.
Erre pedig, ráborítjuk a tejszínes –sajtos kotyvalékunkat.

Reszelünk még egy kis sajtot, és megszórjuk vele az egész tetejét.

Előmelegített sütőben, 20 percig sütjük.



A tészta mennyisége attól függ, hogy mekkora a sütőformánk, akarunk-e hagyni lekvárosnak valót és attól, hogy szimpla vagy dupla sorban szeretnénk tenni a tésztát.
Szerintem elég szimplán, mert laktatós.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Jó nagy adag lesz belőle, plusz, ha marad palacsinta, akkor lekvárral is fini ám! :D
      Megéri megcsinálni, szerintem jobb, mint az eredeti tésztájával.

      Törlés